Műanyag ablak

Az alábbiakban a műanyag ablak általános jellemzőit gyűjtöttük össze, hogy megkönnyítsük az ablak cseréje vagy vásárlása előtt állók választását.

A műanyag ablak felépítése

A műanyag ablak négy fő részből áll, ezek a tok, szárny(ak), vasalatok, és az üvegszerkezet. A tok elsődleges feladata az ablak összetartása, keretbefoglalása és egyben a stabilitás biztosítása. Az ablak szárnya vagy szárnyai alkotják a mozgatható felületet, amelyek az ablak nyitását-csukását, azaz a szellőztetést teszik lehetővé. A vasalatok kapcsolják az ablak szárnyait a tokhoz, általuk válnak mobillá az ablakszárnyak. Az üvegszerkezet feladata a fény áteresztése, a helyiség megvilágításának biztosítása és egyúttal a szabad kilátás biztosítása is.

A műanyag ablak készítéséhez használt anyagok

Magától értetődik, hogy a műanyag ablak anyaga a műanyag. Ez azonban csak a tokra (profilra) vonatkozik, hiszen az ablak közepét az üveg alkotja, ami lehet normál, edzett, biztonsági, színes stb. Az ablak készítésénél alkalmazott üveg típusától, illetve felületi anyagkezelésétől függően az átlátás lehet egy vagy kétirányú, a fényáteresztés lehet maximális vagy szűrt. A vasalatok készülhetnek alumíniumból, rézből, bronzból, vasból vagy egyéb fémötvözetből, lehetnek krómozottak, tűzihorganyzottak.

A Deceuninck profilú ablak

A Deceuninck 5 belső légkamrát tartalmazó profilrendszer. A kamrák számának köszönhetően a rendszer kiváló hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. A profilok U értéke: 1,1 W/m2K a hőátbocsátási tényező az ablak tok-szárny kombinációban 1,3 W/m2K merevítőacéllal ellátva.

Az ablak mérete

Az ablak méretét elsősorban a helyiség nagysága és funkciója határozza meg, legalábbis ideális esetben. Sajnos a gyakorlatban a panellakásoknál tipikus építészeti hiba, hogy a konyha és fürdőszoba ablak túl kicsi, vagy egyáltalán nincs is, pedig ezek a helyiségek a legmagasabb páratartalmúak, így ezek igényelnék a leggyakoribb szellőztetést.

Az ablak formája

Az ablak lehet négyzet, téglalap, sokszög, kör vagy ellipszis formájú, ez függ az épület stílusától és típusától is. A normál ablak általában téglalap alakú.

Az ablak nyitási módja

Az ablak nyitási iránya szerint lehet jobbos vagy balos, toló ablak esetén vízszintes tolásirányú. Többféle nyitási mód van, ezek alapján az ablak lehet: Nyíló ablak, bukó ablak, bukó-nyíló ablak, középen felnyíló ablak, toló-bukó ablak, billenő ablak.