Fa tolóajtó

A bukó-tolóajtó az erkélyajtó fix résszel összeépítve, befelé húzást követően a fix rész mellé tolható a mozgó szárny, ami buktatható is. A tolóajtó elsősorban azokhoz a szerkezetekhez ajánlott, ahol nincs elég hely az ajtó nyitására, vagy 1 méternél nagyobb átjárási lehetőségre van szükség. Elkészíthető kényszer bukó-toló kivitelben is, amelynek előnye, hogy a tolóajtó szerkezetét a kilincs belső mechanikája mozgatja, így egyszerűbb a tolóajtó kezelése. A küszöb magas(kb. 6cm), mivel a vasalatnak el kell férnie rajta.

Az emelő-tolóajtó akár 20 méter széles is lehet, köszönhetően a masszív szerkezetének. A nagy kilincs segítségével a tolható szárny kissé megemelkedik és így nagyon könnyen mozgatható. Az emelő-tolóajtó széles hőhídmentes alumínium küszöbbel van ellátva, mely alacsony, így a könnyű átjárás biztosított.

Működését az alábbi videón tekintheti meg:

A tolóajtó előnyei

A tolóajtó segítségével anélkül kapcsolhatunk össze helyiségeket, hogy az ajtó nyitásakor hasznos területet veszítenénk. Épp ezért tolóajtó beépítésére leginkább olyan lakásokban kerül sor, ahol a helyiségek mérete és kialakítása miatt fontos a térnyerés, fontos a maximális helykihasználás.

Napjainkban azonban a praktikusság szempontján túl, egyre többen választják a különféle tolóajtó megoldásokat építkezés vagy lakásfelújítás során esztétikai-hangulati szempontból is. Míg régebben a görgős-sínes beépítések nagy része nem volt túl esztétikus, sőt olykor a nyikorgó-akadó szerkezetek sok bosszúság okozói voltak, addig napjainkra - hála a modern technológia nyújtotta lehetőségeknek - a tolóajtó tervezés és kivitelezés teljes körűen képes megfelelni mind a kényelmi, mind az esztétikai igényeknek.

A fa tolóajtó szépsége

A fa tolóajtó - műanyag társaival szemben - különleges hangulatot teremt a lakásban természetessége és anyagából adódó szépsége révén. Egy fából készült tolóajtó kicsit olyan, mintha becsempésznénk a természetet otthonunkba: a fa tolóajtó selymes, meleg hatású, megfelelően felületkezelt kivitelben hosszú élettartamú dísze lehet lakásunknak.

Emelő-tolóajtó nyitási módjai:

C sémás emelő-tolóajtó rolós szúnyoghálóval és harmonika-zsaluval: