Fa ablak

Az ablakokat számos tényező szerint csoportosíthatjuk, ilyen például a forma, a nyithatóság vagy az ablak szárnyainak száma. Nyithatóság alapján beszélhetünk, fix, oldalt nyíló és bukó típusokról. A bukó kivitelű ablakok között megkülönböztethetjük a bukó-toló, bukónyíló és középfelnyíló bukónyíló ablakokat.

Az ablakok fából készülnek, a kiegészítőkhöz azonban egyéb anyagokat is használunk. A szoknyás vízvezetők alumíniumból készülnek a hosszabb élettartam miatt. Kérésére a fa ablak gyártható alumínium szárnyvédővel, illetve elláthatjuk a nyílászárókat kettős gumitömítéssel is.

A fa ablakok hőszigetelése

Sokan ódzkodnak a fa ablakoktól, jobb hőszigetelőnek tartják a műanyag nyílászárókat. Mindkét anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Megfelelő üvegezéssel a fából készült ablakok is lehetnek ugyanolyan jó hőszigetelők, mint a műanyag típusok. Ráadásul természetes anyagként a fa a lakás levegőjének nedvességét is jobban kezeli, mint a műanyag, amelynél bizonyos esetekben nem árt egy szellőzőt beépíteni. A fa páraszívó tulajdonságának köszönhetően kevesebb nedvesség csapódik le a hideg felületeken, illetve a penész megjelenésétől sem kell tartani. Hozzá kell tenni azonban, hogy a fa ablakkeret némileg költségesebb, mint a műanyagból gyártott.

Hogyan hat a hőtágulás az ablakokra?

Szeretjük, ha napfény önti el a lakást, ezért az ablakok helyét is úgy határozzuk meg, hogy a lehető legtovább érje őket a napsütés. Ez azonban az ablakkeretek felmelegedésével is jár, ami hőtáguláshoz, idővel pedig deformációhoz vezethet. Az eldeformálódott ablak veszít légzáró képességéből, és sokkal rosszabbul szigetel. Ez nem csak a hőszigetelésre vonatkozik, a hang- és vízszigetelés sem lesz többé tökéletes. Egy rosszul megválasztott ablak miatt lakásunk nedvessé és zajossá válhat, ami jelentősen csökkenti komfortérzetünket. Fa ablak vásárlása esetén nem kell tartani a hőtágulás okozta deformációtól, hiszen az alapanyag alig tágul, még 80 °C-ra felmelegedve sem.

Meddig bírja egy fa ablak?

Ismerünk több ezer éves mamutfenyőket, soőt Magyarországon is találni százéves fákat, nem is keveset. A fa alapanyagként is különösen tartós, amennyiben felhasználás előtt megfelelően kezelik. Számtalan műemléki épületben még most is az eredeti nyílászárókat használják. Ennél jobb bizonyíték nem is kell a fa ablak tartósságára. Ráadásul ma már a megmunkálási, felületkezelési technológia is sokkal fejlettebb, mint a 19. vagy akár a 20. században.

Mi történik az ablakkal egy esetleges lakástűz esetén?

Nem kellemes gondolat, de nem árt, ha felmerül bennünk, hogy a lakásban, az irodában vagy bármelyik épületben tűz üthet ki. Ha tűzre gondolunk, mindenkinek az jut eszébe, hogy egy fa ablak biztosan nem biztonságos, a korszerűbb anyagok jobban bírják a hőt. Pedig a fa nyílászárók kifejezetten megbízhatóak tűz esetén is. A fából készült keretek égés során is tartják az alakjukat és szilárdságukat, hő hatására nem lágyulnak. Hozzá kell tennünk azt is, hogy égés során nagy veszélyt jelenthetnek a különféle mérgezőgázok, a fa esetében azonban ilyenektől nem kell tartanunk.

A fa ablak karbantartásáról és tisztításáról

A műanyag nyílászáró mellett leggyakrabban elhangzó érv – a kedvező ár mellett –, hogy könnyen és gyorsan tisztítható. Azt már kevesen teszik hozzá, hogy könnyebben és gyorsabban is koszolódik. A fa ablak kerete nem töltődik fel, mint a műanyag, ami így magához vonzza a port és a levegőben található egyéb szennyeződéseket is. Lehet, hogy valamivel több időbe kerül megtisztítani a fa ablakot, de erre ritkábban is van szükség.

Korábban már szót ejtettünk arról, hogy gyakran találkozni több mint száz éve megbízhatóan működő fa ablakokkal. Minimális karbantartással egy minőségi fa ablak generációkat képes kiszolgálni. Ezek ápolása bárki által elvégezhető, az igénybe vételtől függően néhány évente elég újrafesteni a keretet, amihez egyszerűen használható, vízbázisú lakkot is használhatunk. A festést követően az ablakok vadonatújnak tűnnek. A Milesi felújítóval – például XGC 35-tel – évente kétszer puha törlőkendővel áttörölt szerkezetek festése több évvel elodázható.

Ablak rejtett vasalattal

Újdonságként rejtett vasalattal is készíthető nyílászáró, mely modern, letisztult megjelenést kölcsönöz az ablakok külsejének, hiszen ekkor belülről csak az ablakkilincs látszik. A rejtett vasalat emellett megakadályozza, hogy bepiszkolódjon az ablakpánt, így évek múlva is könnyen el lehet végezni az esetleges finombeállításokat. Környezetvédelmi szempontok

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az ökológiai szempontokat sem. Az ablakok alapjául szolgáló fa megújuló alapanyag, szemben azokkal a fosszilis anyagokkal, amelyekből a műanyagok készülnek. Ráadásul a fa ablak gyártásakor jelentősen kevesebb energia felhasználására van szükség, mint amennyit egy műanyag nyílászáró előállítása és megmunkálása felemészt. Tovább a fa tökéletesen újra is hasznosítható.

Néhány borovi fenyőből készült ablak:

Rejtett vasalattal szerelt ablak meranti fából

Bukó-toló ablak